BnssEventsInformatiesContact  
 
 

Anterieure spinale chirurgie

Benadering van de rug : over een 360° techniek

Tot eind de jaren ’90 was de meest gangbare benadering om een rug chirurgisch te behandelen via posterieur (achteraan). Gaandeweg zijn reeds bestaande technieken opnieuw in gebruik genomen zodat we nu beschikken over een 360° techniek waarmee de wervelzuil vanuit elke hoek kan benaderd worden. Naast de klassieke posterieure benadering, is er nu ook de anterieure, laterale en posterolaterale benadering.

Anterieure toegangsweg

De anterieure toegangsweg tot de wervelzuil gebeurt via een horizontale, schuine of verticale incisie over de buikwand (vraag uw chirurg welke benadering hij zal kiezen). Vervolgens wordt via een retroperitoneale (of meer zelden transperitoneale) benadering devoorzijde van de wervelzuil bereikt. De chirurgische moeilijkheid bestaat uit de mobilisatie van het buikvlies, de urineleider en de grote bloedvaten aan de voorzijde van de wervelkolom.

Complicaties

Meest frequente complicaties zijn infectie, bloeding, buikvliesscheur, ureter- of blaasscheur, pseudarthrose (dit wil zeggen: het onvoldoende vastgroeien van de wervels), inzakking van het geplaatste implantaati in het wervellichaam en retrograde ejaculatie bij mannen.

Voordelen

Het grote voordeel van de techniek bestaat enerzijds uit het vermijden van het manipuleren van de rugspieren en anderzijds de mogelijkheid tot volledige uitruiming van de tussenwervelschijf met plaatsing van een grote kooi met botgreffen of mobiele discusprothese. De keuze van het implantaat wordt vóór de ingreep gedaan en wordt bepaald door een tiental criteria die de balans in de richting van een vaste of mobiele prothese zullen doen doorslaan. Elk  type implantaat heeft zijn specifieke toepassingsgebied. Door de criteria strikt na te leven kan uw chirurg u de beste optie aanbieden, en zo het beste resultaat nastreven.

De herstelperiode na de ingreep verloopt bij een anterieure benadering doorgaans iets vlotter dan na een posterieure ingreep, precies omdat de rugspieren niet gemanipuleerd werden. 
  www.bigben.be